Historie

Jaap en Yvonne Groven hebben vele jaren ervaring met IJslandse paarden.
Yvonne rijdt al meer dan 50 jaar op IJslanders. Jaap komt oorspronkelijk uit de springpaarden maar is al lange tijd besmet met het IJslandervirus.
Yvonne haar eerste IJslander, de oude Stjarni is altijd gebleven en vanaf het moment dat de kinderen fanatiek gingen rijden is de hobby uit de hand gelopen. Er kwamen eerst drie paarden bij: Prins, Rosa (nu de oudste fokmerrie) en de hengst Viðar frá Ákureyri. Voor de tweeling werden in Nederland paarden gevonden, voor de jongste werd tijdens een eerste bezoek aan IJsland een paard gevonden. Dit was ook de aanleiding om paarden te gaan importeren. Lysa, Linde en Maren hebben fanatiek wedstrijden gereden en zijn voor Nederland op de Youthcups in Luxemburg, Noorwegen, IJsland en Duitsland uitgekomen. Jaap en Yvonne rijden succesvol sportklasse A. Jaap werd al acht keer jaar met Gimsteinn Nederlands kampioen vijfgangen. Mid europees kampioen in het vijfgangenklassement, vijfgangen en T2 en Yvonne Nederlands drie keer kampioen in de tölt T1 en twee keer in de viergangenproef V1. Zij vertegenwoordigden Nederland op de Wereld Kampioenschappen in Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Zweden, Nederland, Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland.
In het eerste transport uit IJsland zaten ook enkele veulens die op IJsland waren uitgezocht. Daarbij ook het hengstveulen Gimsteinn frá Skáney. Gedurende een aantal jaren werden er veel paarden uit IJsland geïmporteerd. Hieruit zijn ook de fokmerries geselecteerd en is de fokkerij opgestart. Verder wordt er ook nog op IJsland gefokt met twee elite merries uit een zeer goede bloedlijn. De jonge paarden groeien in kuddeverband op en worden ingereden vanuit de basisprincipes van Natural Horsemanship.