Osteopathie is een niet-invasieve manuele behandelwijze, welke werd ontwikkeld door A.T. Still rond 1890. Andrew Taylor Still was op zoek naar samenhang tussen ziektes en mogelijke oorzaken en richtte zich erop het lichaam zo te behandelen zodat het zich van binnenuit zou herstellen.
Een goede osteopaat werkt holistisch; waarbij het hele dier in interactie met zijn omgeving in ogenschouw wordt genomen.
Klassieke osteopathie deelt het lichaam op in drie deelgebieden.
Een musculoskeletaal deel, beter bekend als het bewegingsapparaat; botten, spieren en bindweefsel
Een cranio-sacraal deel, het deel dat de hersenen, het ruggenmerg en de vliezen daar omheen behelst.
Een visceraal deel; het systeem dat wordt gevormd door de ingewanden en organen van het dier.
De behandeling van een osteopaat is erop gericht alle drie de deelgebieden te behandelen en te stimuleren zo goed mogelijk samen te werken. Optimale dynamische balans tussen de drie systemen leidt tot herstellen en optimaliseren van gezondheid, beweging en performance. De meeste dieren ondergaan de behandeling ontspannen. Er wordt niet gewerkt met verdoving, hamers of medicijnen.
Hoe ziet een behandeling er uit?
De osteopaat neemt een gedetailleerde anamnese af, waarbij omgevingsfactoren, eventuele (doorgemaakte) blessures en/of ziektes in kaart worden gebracht, evenals veranderingen in gedrag en hoe het paard of de hond functioneert tijdens training en prestaties.
Vervolgens wordt het lichaam bekeken en onderzocht.
De wervelkolom en andere relevante gewrichten worden gecheckt op blokkades en spanningsvelden en/of beperkingen in het visceraal- en cranio-sacraal systeem worden in kaart gebracht.
De probleemgebieden worden behandeld met zachte technieken en nauwkeurige manipulaties die erop gericht zijn om de bewegelijkheid te herstellen. De osteopaat gebruikt hiervoor enkel zijn of haar handen en is getraind en in staat de kleinste afwijkingen te detecteren.
Nazorg bestaat veelal meestal uit rust of gelimiteerde training voor enkele dagen. Het dier kan soms meerdere behandelingen nodig hebben, afhankelijk van het doel van de behandeling en de aard van de hulpvraag.
Het wordt aangeraden uw dier met enige regelmaat te laten checken en preventief te behandelen om bij te dragen aan een optimale gezondheid van uw dier.