Wat kan de eigenaar zelf doen?



“Kan ik zelf nog wat doen om te zorgen dat mijn hond zo goed mogelijk gaat reageren op jouw behandeling?”

Jazeker, je kunt heel veel doen om bij te dragen aan een goed behandelresultaat! Zowel voor, tijdens als na de behandeling zijn er veel dingen die je kunt doen (of laten) om je hond (en de osteopaat) te helpen. Voor paard zie onder.


Hond
- Zorg dat je hond is uitgelaten. Het is voor je hond echt prettiger om behandeld te worden met een lege blaas en lege darmen
- Maak de wandeling voor de behandeling niet té lang. Als je hond zijn energie al verbruikt heeft voor het wandelen, heeft hij geen energie meer over om op de behandeling te kunnen reageren.
- Zorg dat je hond schoon en droog is als je naar de praktijk komt. Een natte vacht of een vacht vol modder of klitten belemmert hoeveel de osteopaat kan voelen.

Tijdens de behandeling:
- Veel honden hebben tijdens (delen van) de behandeling wat steun van jouw kant nodig. Vaak is je rustige aanwezigheid voldoende, maar een aai of een geruststellend toespreken werkt vaak ook heel mooi. Doen alsof je aanwezig bent, terwijl je aandacht eigenlijk in je telefoon is werkt echt niet, daar prikt een hond gelijk door heen. Appjes, facebookberichtjes en mailtjes kun je dus beter even ná de behandeling versturen…
- Voer werkt heel goed om een hond op zijn gemak te stellen of door moeilijke stukjes heen te helpen, zorg dus dat je (veel) lekkere voertjes bij je hebt. Voor sommige honden werkt het beter om aan een beloningstube te kunnen likken en weer andere honden vinden het prettig om te kunnen kluiven als ze zich door een moeilijk stuk van de behandeling moeten heen werken. Tijdens de behandeling krijgt je hond ‘gratis voer’. Hij hoeft er dus geen kunstjes voor te doen of het voer op te sporen in een snuffelkleed of lickimat.


Na de behandeling:
- Je hond is net behandeld en er is veel veranderd in zijn lijf. Til hem daarom na de behandeling even in de auto. Ookal springt je hond normaal gesproken moeiteloos de auto in, dan is tillen nu prettig voor hem. De vermoeidheid in het weefsel kan reden zijn voor een onhandige of ongecontroleerde sprong de auto in en die wil je graag voorkomen.
- De dag van de behandeling heeft je hond waarschijnlijk veel behoefte aan slaap, geef hem daar dus lekker de tijd voor. Zeker kortharige honden kunnen het opvallend koud hebben na de behandeling. Het lichaam is hard aan het werk om te reageren op wat er tijdens de behandeling is losgemaakt en dan heeft het lichaam soms niet de energie om ook de eigen thermostaat hoog genoeg te houden. Leg dan lekker een dekentje over je hond heen.
- Qua wandelen hoeft je hond de rest van de dag niet meer te doen dan een poep- en plasrondje.
- De spierpijnreactie die honden vaak laten zien na een behandeling duurt ongeveer 72 uur (3 dagen). Daarom is het advies om de eerste 3 dagen een beetje kalm aan te doen. Wat ‘kalm aan’ betekent, wisselt per hond en hangt af van bouw, behandelde klachten, leeftijd en fitheid. Een goede richtlijn is dat je je normale wandeling inkort tot ongeveer 2/3 van de normale lengte.
- Laat je hond de 1e dagen na de behandeling niet spelen met andere honden. Tijdens spel met andere honden komt er adrenaline vrij en daardoor voelt je hond zijn grens niet meer. Hij kan dan heel makkelijk te veel doen, wat het effect van de behandeling negatief beïnvloedt.
- Speel een paar dagen geen trekspelletjes, vooral niet als er veel rond de nek of de schoft van je hond gedaan is.
- Voor de sporthonden geldt dat je het beste de eerste paar dagen je training kunt overslaan. Beter even tijd geven voor herstel, dan te snel weer het lichaam (zwaar) belasten.


Paard

Het paard dient voor het consult droog en schoon te zijn en er moet minstens anderhalf uur tussen lichamelijke inspanning en het consult zitten.

Staat je paard in de wei, dan de avond van te voren op stal zetten of een goede regendeken aan doen.

Graag sta ik ergens rustig, droog en uit de wind.


De meeste dieren ervaren de toegepaste technieken als prettig, maar vinden het soms ook best wel spannend, met name de eerste keer.

Een osteopathisch consult duurt ongeveer 45-60 minuten.

Sommige paarden hebben tijdens delen van de behandeling wat steun van jouw kant nodig. Vaak is je rustige aanwezigheid met aandacht voldoende. Doen alsof je aanwezig bent, terwijl je aandacht eigenlijk in je telefoon of bij het gesprek met een stalgenoot  is werkt echt niet, daar prikt een paard gelijk door heen. Appjes, facebookberichtjes en mailtjes kun je dus beter even ná de behandeling versturen.


Na de behandeling:

Heeft het paard rust nodig omdat het lichaam weer op zoek gaat naar een nieuwe balans. Er bestaat kans op spierpijn en het paard kan het beste in de wei of paddock aan zijn nieuwe lijf wennen. Bij sommige paarden is meteen verschil merkbaar, bij anderen soms pas na een maand tot 6 weken. In overleg kan er na  3 tot 7 dagen na het consult weer opgebouwd worden met rijden .We bespreken uitgebreid de opbouw. Wandelen mag de dag na het consult.