Þráinns journey

Als een droom uitkomt….


Ruim 20  jaar geleden besloten wij naast onze fokkerij in Nederland ook op IJsland paarden te gaan fokken. De enorme kwaliteit en diversiteit in hengsten- en merriemateriaal op IJsland trok ons erg aan. En dan heb je een droom. ‘Hoe gaaf zou het zijn, als je uit je eigen IJslandse fokkerij, ooit een paard op de Landsmót zou kunnen zien lopen’.


Een goede merrie vinden op IJsland was in die tijd niet heel eenvoudig. Vooral de merrielijn vinden wij interessant. Je ziet dat veel heel goede paarden uit één stammoeder komen. Van onze goede vriend Arnar Guðmundsson van Ástund, kregen wij de kans om twee van zijn merries voor 50% te kopen met de afspraak, dat we met beide merries om de beurt een veulen konden fokken. Dus ieder jaar fokte we een veulen. De merries zijn nakomelingen van Krás frá Laugarvatn, een geweldige stammoeder. Haar zoon Frami frá Ragnarheiðarstöðum, won als 5-jarige de Fjördungsmót. Haar dochter Rás frá Ragnarheiðarstöðum won de tölt op de Landsmót in 2002. Haar kleinzoon Hylur frá Flagbjarnarholti behaalde op 4-jarige leeftijd een wereldrecord exterieur en een andere kleinzoon, onze hengst Þráinn frá Flagbjarnarholti, behaalde in 2018 een wereldrecord en won de landsmót in 2018.


We hebben veel verschillende hengsten gebruikt, o.a. Orri, Aron, Klettur, Álfasteinn, Saer, Villmundur, Herkúles, Adrian, Stáli en natuurlijk Álfur. De nakomelingen bevielen ons goed, Djákni frá Flagbjarnarholti, Þengill frá Ragnarheiðarstöðum, Þórálfur frá Flagbjarnarholti en Dimmi frá Flagbjarnarholti zijn in NL sport A gekwalificeerd. Verder zijn broers en zussen van Þráinn hoog gekeurd, maar daarover meer op de pagina Fokkerij IJsland.


Maar soms zie je meteen als een veulen iets bijzonders is. Een week nadat Þráinn geboren was waren wij op IJsland om hem te bewonderen. Onze paarden stonden bij Flagbjarnarholti en werden geweldig verzorgd door Helga en haar man. Onmiddelijk viel vooral zijn uitstraling en bijzondere karakter op. Verder was het ook een mooi trots veulen om te zien en we waren onder de indruk toen we hem zagen bewegen. Iets speciaals hadden we gefokt. We besloten direkt dat we hem niet zouden castreren.

Als jaarling is hij naar Torfastaðir verhuisd om op te groeien in een hengstenland. Daar was hij al snel een opvallende verschijning en met zijn natuurlijk leiderschap was hij als 2½ jarige al de leider van de groep. Maar hoe moet het dan verder met zo‘n paard? Toch wel lastig als je er niet woont en naar Nederland halen was voor ons dit keer geen optie. We hadden een droom...


In Nederland trainde wij al een aantal jaren met Þórarinn (Tóti) Eymundsson, bij de meeste bekend van de prachtige film Kraftur. Zijn manier van trainen en hoe hij de opleiding van een jong paard ziet vinden wij geweldig. Logisch vervolg om hem te vragen of hij Þráinn voor ons wilde trainen.

We verbonden daar wel een voorwaarde aan die Tóti eigenlijk heel raar vond. Hij moest hem van ons namelijk zelf uit het hengstenland (in het zuiden) gaan halen en naar Sauðarkrókur brengen. Om er op die manier van verzekerd te zijn, dat zijn trainer vanaf moment één wist wat er met het paard gebeurd was. Hoe hij de trailer in is gegaan, hoe het transport is geweest etc. Dan kon daar in ieder geval niets mis gaan.

Verder spraken we af dat hij Þráinn als sportpaard zou opleiden en er vooral geen druk mocht zijn. Een goed opgeleid sportpaard kan ook heel goed rechtuit lopen. Maar uit ervaring weten we, dat een uitsluitend voor fokkerij getraind paard niet zomaar een ovaalbaan proef loopt.

In het voorjaar van 2016 bleek dat er zoveel natuurlijk talent was en Þráinn zo veel vanuit zichzelf aanbood dat Tóti ons adviseerde hem te laten keuren. Wij vonden hem wel erg jong en spraken af dat er vooral geen druk mocht zijn, laten zien wat er is en niets pushen. Hij liet zich heel goed zien en kwalificeerde zich voor de Landsmót in Hólar waar hij 3e werd met 8.38 bij de 4-jarige hengsten. Onze droom, een paard op de Lansdmót was uit gekomen…..


Maar het ging nog verder…

In 2017 werd hij als vijf jarige bij zijn allereerste sportwedstrijd in de Meisterardeild, 2e in de vijfgangen met 6,96 in de selectie en 7,21 in de finale. Een prachtige harmonieuze proef. Op de keuring behaalde hij dat jaar 8,69 met 8.61 voor exterieur en 8.75 voor rijeigenschappen. Die zomer heeft hij in de wei gedekt.

Om zijn gezondheid te monitoren en voeding uit te balanceren wordt Þráinn vier keer per jaar behandeld door een team van praktijk Het Ilperveld; een natuurgeneeskundige/osteopaat en een holistisch dierenarts/chiropractor.


Eind mei 2018 belde Tóti op en zei: ‘Hij is zo waanzinnig goed, ik ga komend weekend met hem naar de keuring’. Beetje te kort dag om er nog heen te kunnen gaan. Gelukkig was Nick Zoon er wel met Messenger, dus werden we goed op de hoogte gehouden hoe het ging. Met de Landsmót in zicht waren we natuurlijk benieuwd of hij zich weer kon kwalificeren. En toen gebeurde het….een wereldrecord 8.95 en pas 6 jaar oud. Dat is zo onwerkelijk. We hebben het allerhoogst gekeurde IJslandse paard ter wereld gefokt. Echt waanzinnig.


Voor de tweede keer naar de Landsmót! Natuurlijk was er hier en daar vanuit het Zuiden wat commentaar op de hoge punten in het Noorden. Toen Þráinn op de baan kwam zat de dijk dan ook stampvol met toeschouwers. Hij liet zien wat hij in zich heeft, want drie weken na het wereld record deed hij het op driehondertste na bijna opnieuw. De landsmót winnen bij de 6-jarige hengsten EN het hoogst gekeurde paard van de hele Landsmót. Dat hebben wij nooit durven dromen, maar het is echt gebeurd.


Wij hebben hem na afloop van de Landsmót zelf gereden. Wat is het een geweldig paard om te rijden. Waanzinnige gangen, super ´will to please ´en heel goed opgeleid. Je zou er zo een kind mee het bos in laten gaan.

Die zomer heeft hij een aantal merries uit de hand gedekt en na de Landsmót is hij de wei in gegaan met merries. Begin oktober haalt Tóti hem weer zelf op en mag hij met een drachtige merrie nog een paar weken lekker bij komen in de wei. Dan gaan wij ook weer naar IJsland om hem te checken en te behandelen voor de winter training weer gaat beginnen.


We hebben een paar keer interesse gehad uit Scandinavië om Þráinn te verkopen. Het is ook wel wat om zo’n paard op 2000km afstand te managen en we hebben serieus overwogen om dat te doen. Maar…….Tóti vond dat dit paard voor IJsland behouden moest blijven en wij eigenlijk ook. Er gingen in die tijd zoveel goede hengsten naar het vaste land. In korte tijd had Tóti een groepje mensen bij elkaar die ook dit paard op IJsland wilden houden en zo hebben wij hem gedeeltelijk verkocht en is er een bedrijf voor hem opgericht met de speciale naam, die betekend: beschermingschild voor Þráinn (Þráinnsskjöldur ehf).


We droomden verder....

Dromen zijn bedrog, maar in dit geval komen ze toch steeds uit.

In de afgelopen jaren heeft hij zich ontwikkeld tot een goed sportpaard met hoge resultaten in F1, Telgang proef, T1 en stond in 2024 op de tweede plaats in de selectie van de Gædingakeppni A. Verder bleek, dat zijn nakomelingen echt bijzonder zijn en heel goede resultaten behaalden met enorme natuurlijke aanleg. Op de Landsmót in Hella 2022 waren bij de vierjarige merries de 1e, 2e en 4e plek voor zijn nakomelingen. Op de Landsmót in 2024 waren ook veel van zijn nakomelingen bij de hoogst gekeurde paarden.

Met 34 gekeurde nakomelingen werd hij met 7 andere hengsten genomineerd voor de ereprijs voor nakomelingen (minimaal 15 gekeurde nakomelingen). Met deze resultaten en de BLUP berekening werd Þráinn eerste en won hij de Orri Bikarinn.


Wat een geweldige ervaring om dit allemaal mee te maken. Maar durven we nog verder te dromen?

De nakomelingen van de beste merries moeten nog komen en we verwachten dat hij het magische getal van 50 gekeurde nakomelingen in de komende twee jaar wel gaat halen. Stiekem hopen we natuurlijk dat de naam van Þráinn ook op de allerhoogste fokkerij prijs, de Sleipnir Bikarinn, zal komen te staan.

We dromen als fokkers dus nog even verder samen met alle eigenaren die verenigd zijn in Þráinnsskjöldur ehf.